irpin.at.ua
Пт, 19.04.2024, 11:31
ГоловнаРеєстраціяВхід Вітаю Вас Гость | RSS

Меню сайту

Categories
Бізнес [13]
новини бізнесу
Економіка [51]
Новини економіки
Спорт [30]
Новини спорту
Політика [84]
Новини політичного життя
Новини Приірпіння [119]
Цікаво!!! [57]
Досьє Ірпінчан [14]
Досьє Українців [6]
Досьє [7]
Нерухомість [6]
Освіта [4]
Культура [18]
Тут все, що стосуєтья подій в світі культури, причому не тільки Ірпеня, а в Ойкумені

Mini chat
100

Counter

Головна » 2008 » Листопад » 12 » Фіналісти конкурсу "Нові сім чудес світу"
Фіналісти конкурсу "Нові сім чудес світу"
13:05
Чичен-Іца

Чичен-Іца - це доіспанський місто на території сучасної Мексики. Це священне місце було одним з найбільших центрів індіанців майя на півострові Юкатан. Впродовж зразкової тисячолітньої історії різні народи залишали свій слід у зовнішньому вигляді міста. Представлення майя, тольтеков і іца про світ і всесвіт відбилися в кам'яних пам'ятниках і художніх творах. З'єднання будівельної технології майя з новими елементами з центральної Мексики робить Чичен-Іцу одним з найважливіших прикладів майя-тольтекськой цивілізації на Юкатані. Уціліло декілька будівель, таких як Храм Воїнів, "Ель-Кастільо" і кругла обсерваторія, відома як "Ель-Караколь". 

Мачу-Пікчу 

Місто розташоване на вершині гірського хребта на висоті 2057 метрів над долиною річки Урубамби на території сучасного Перу. Мачу-Пікчу (буквально "стара вершина") іноді називають "втраченим містом інків". Це місто було створене як священний гірський притулок великим правителем інків Пачакутеком за сторіччя до завоювання його імперії, тобто приблизно в 1440 році, і функціонував до 1532 року, коли іспанці вторглися на територію імперії інків. У 1532 році всі його жителі таємничо зникли. Конкістадори так і не дісталися до Мачу-Пікчу. Це місто не було зруйноване. Але ми мало що знаємо про нього. Невідоме ні число жителів, ні навіть його справжня назва. 

Акрополь 

Старогрецький храм Акрополь, він же Парфенон, зайняв своє місце в списку за свою популярність серед архітектурних символів минулої і нинішньої історії. Акрополь на “Святій Горі” в Афінах означав силу і захист для жителів міста. Сьогодні Парфенон є міжнародним символом грецької цивілізації. Символічне зображення цього храму є на логотипі UNESCO як ознака традицій культури і освіти. 

Колізей 

Цей знаменитий амфітеатр в центрі Риму був побудований на знак визнання заслуг легіонерів і на честь святкування перемог Римської імперії. Концепція дизайну віртуально відповідає стилю будь-якого сучасного стадіону і в даний час сприймається як споруда оригінального дизайну. Сьогодні, завдяки історичним фільмам і друкованим виданням, ми все більше дізнаємося про жорстокі бої і ігри, що проводилися на цій арені для розваги глядачів. 

Ейфелева вежа 

Творіння архітектора Густава Ейфеля, ця вежа унікального стилю, стала символом Парижа і всієї Франції в цілому. Башта відома не тільки у Франції, але і користується великою популярністю у західному світі До споруди Empire State Building в Нью-Йорку Ейфелева вежа була найвищим творінням рук людських. Щорічно вежу відвідують шість мільйонів людей. Вежа була споруджена до Всесвітньої виставки в 1889 році. 

Китайська стіна 

Велика Китайська Стіна - пам'ятник архітектури в північному Китаї. Загальна довжина всіх її ліній 6350 км. Будівництво почалося в III столітті до н.е. під час правління імператора Цинь Ши-Хуанді. У будівництві брала участь п'ята частина тодішнього населення країни, тобто близько мільйона людей. Стіна повинна була служити крайньою північною лінією можливої експансії самих китайців, вона повинна була оберігати підданих "Серединної імперії" від переходу до напівкочового способу життя, від злиття з варварами. Стіна повинна була чітко зафіксувати межі китайської цивілізації, сприяти консолідації єдиної імперії, тільки що складеної з ряду завойованих царств. Стіна є символом Китаю як для самих китайців, так і для іноземців. Біля входу на відреставровану частину Стіни можна побачити напис, зроблений Мао Цзе Дуном - "Якщо ти не побував на Великій Китайській Стіні - ти не справжній китаєць". 

Скульптури на острові Великодня 

Острів Великодня розташований у східній частині Тихого океану. Він має форму трикутника із сторонами 16, 18 і 24 кілометри. Острів вулканічного походження. На нім 70 кратерів вимерлих вулканів, найбільш великі розташовані в кутах "трикутника". В центрі острова - пустеля. Однією з головних загадок острова, що не дає спокою вже декільком поколінням мандрівників і дослідників, залишаються абсолютно унікальні кам'яні статуї - моаї. Це кам'яні істукани різних розмірів - від 3 до 21 метра. В середньому, вага однієї статуї складає від 10 до 20 тонн, але є серед них і справжні колоси вагою від 40 до 90 тонн. З цих кам'яних статуй почалася слава острова. Було абсолютно незрозуміло, як вони могли з'явитися на загубленому в океані острівці з мізерною рослинністю і "диким" населенням. Хто витесав їх, притяг на берег, поставив на спеціально зроблені постаменти і увінчав важкими головними уборами? Статуї мають надзвичайно дивний вигляд - у них дуже великі голови з важким виступаючим підборіддям, довгі вуха і зовсім немає ніг. У деяких на головах "шапки" з червоного каменя. Загострений підведений ніс, тонкі губи, злегка випнуті як би в гримасі насмішки і презирства. На деяких статуях - висічені в камені намиста, або татуювання, нанесене різцем. Обличчя одного з кам'яних гігантів поцятковано дірочками. 

Петра 

Петра - одна з визначних пам'яток Йорданії, внесена ЮНЕСКО до списку світової культурної спадщини. Це місто, висічене в горі, яке за неповторний відтінок скель називають Рожевим містом. Вважається, що Петра була побудована набатеями - кочовими племенами, що жили в пустелі і нападали на каравани. У 7 столітті до нашої ери вони побудували це місто і осіли в ньому. Ель-Хазне (Казна) - найзнаменитіший монумент Петри, побудований в 1 столітті до н.е.. На різних рівнях в скелі вирубані будинки Петри. Вони сполучені вулицями і терасами. Також тут можна побачити монастирі, лазні, усипальні, амфітеатр на 3000 місць. Фасад Казни став всесвітньо відомим після виходу фільму про Індіану Джонса, оскільки на тлі його знімалися фінальні кадри. Монументальна споруда має ширину 30 метрів і висоту - 43 метри. 

Стоунхендж 

Споруда епохи мегаліту на Солсберійській рівнині в Англії. Зараз археологи зійшлися в думці, що цей архітектурний пам'ятник зведений в три етапи між 3500 і 1100 рр. до н.е. Стоунхендж був кільцевим ровом з двома залами і, можливо, служив кладовищем. Стоунхендж - споруда з 82 п'ятитонних мегалітів, 30 кам'яних блоків, вагою по 25 тонн і 5 величезних так званих трілітів, каменів, вага яких досягає 50 тонн. Складені кам'яні блоки утворюють арки, які служили колись бездоганним покажчиком сторін світла. До недавнього часу вчені припускали, що цей монумент споруджений в 3100 році до нашої ери племенами, що жили на Британських островах, для спостереження за Сонцем і Місяцем. Але останні дані сучасної науки примушують переглянути багато висновків дослідників. 

Мавзолей Тадж-Махал 

Знаходиться в місті Агра на півночі Центральної Індії. Вважається перлиною індо-ісламської архітектури. Могольський правитель Шах-Джахан (1592-1666, правив в 1627-1658) спорудив цей пам'ятник як гробницю своєї улюбленої дружини Арджуманд Бану, відомішої по її титулу Мумтаз-Махал або Тадж-Махал (Корона палацу), що померла в 1631 році. Завширшки всієї річкової сторони піднята платформа з високими (41 м) мінаретами по чотирьох кутах. На західній стороні платформи знаходиться мечеть, на східній - приймальний зал (будинок для відвідувачів). В центрі платформи поміщена гробниця, що має в плані квадрат з скошеними кутами. Проекти для гробниці були підготовлені кращими архітекторами Могольськой імперії. Мавзолей розташований в центрі обширного прямокутного майданчика (довжина 600 м, ширина 300 м). 

Старі чудеса світу 

Повітряні сади Семіраміди у Вавілоні 

Навуходоносор, який дуже любив свою молоду дружину медійськую принцесу Амітіс, знаючи, що вона сумує за батьківщиною, наказав побудувати для неї дивовижні квітучі сади. Повітпряні сади прикрашали північно-західну частину п'ятиярусного палацу Навуходоносора. На склепінчастих арках з цегли були розташовані тераси, що нагадують уступи гір. Рабині цілими днями крутили водопідіймальні колеса і зачерпували шкіряними відрами воду з річки для поливання царських садів. 

Чужоземці присвоїли будівництво цих садів Семіраміді - цариці, що правила задовго до Навуходоносора. Після смерті Навуходоносора, його коханої цариці і завойовника Олександра Македонського, Вавилон занепав, а диво світу було зруйноване повінню. 

Храм Артеміди в Ефесі 

Храм був побудований ще в 6 столітті до нашої ери на честь великої богині Артеміди. Будували його багато разів, але дерев'яні будівлі або згорали, або занепадали, для спорудження нового храму серед архітекторів був оголошений конкурс, який виграв знаменитий Херсифрон. Храм був завершений лише в 450 році до наший ери. Через майже 100 років, у 356 році до нашої ери Герострат спалив храм, намагаючись таким чином увічнити своє ім'я. 

Храм було вирішено відновити. Архітектор Хейрократ збільшив розміри храму і відновив його за лічені роки. Саме цей другий храм і став дивом світу. У 263 році нашої ери його розграбували готи. 

Статуя Зевса Олімпійського 

Створене Фідієм, це єдине диво світу, яке потрапило на європейський материк. Статуя Зевса, що сидить в кінці залу на троні. Бог Олімпу підпирав головою стелю, знаходилася в храмі. Припускають, що статуя сягала у висоту 17 метрів. 

Голий до поясу Зевс був виготовлений з дерева. Тіло його покривали пластини слонової кістки, одяг - золоті листи, в одній руці він тримав золоту статую Ники - богині перемоги, іншою спирався на високий жезл. Згодом візантійські імператори перевезли статую до Константинополя. У 5 столітті нашої ери палац імператора Феодосія II згорів, а разом з ним згоріло і диво світу. 

Олександрійський маяк на острові Форос 

Маяк був побудований на підході до Александрії через те, що гавань там була мілкою і кам'янистою. У 285 році до нашої ери острів з'єднали з материком греблею, і архітектор Сострат Кнідський почав роботи. Будівництво зайняло всього п'ять років. Маяк вийшов у вигляді триповерхової башти заввишки 120 метрів, в основі це був квадрат із стороною тридцять метрів, перший шістдесятиметровий поверх башти був складний з кам'яних плит і підтримував сорокаметрову восьмигранну башту, фанеровану білим мармуром. 

На третьому поверсі, в круглій, обнесеній колонами башті, вічно горіло величезне вогнище, що відбивалося складною системою дзеркал. Дрова для костриці доставлялися вгору по спіральних сходах, таких пологих і широких, що по ній на стометрову висоту в'їжджали вози, запряжені ослами. З падінням римської імперії він перестав світити, вкачалася верхня башта, що занепала за сторіччя, але довго ще стояли стіни нижнього поверху, які руйнувалися від землетрусу в 14 столітті. 

Колос Родоський 

Ідея створити статую народилася весною 304 року до нашої ери, коли жителі невеликого острова захотіли віддати дань богові Геліосу - покровителеві Родоса. Статую вирішили доручити створити скульпторові Харесу. Він будував статую 12 років. Вже через півстоліття сильний землетрус, що зруйнував Родос, повалив Колос на землю. Тисячу років лежав розколений колос біля Родосу, поки в 977 році арабський намісник, якому були потрібні гроші, не продав його купцям. 

Мавзолей в Галікарнасі 

Мавзолей був побудований за вказівкою сестри і дружини правителя Мавсола Артеміссиї після його смерті. Вчені стверджують, що мавзолей, можливо, почали будувати ще за життя Мавсола, а Артеміссія лише завершила будівництво. Пліній стверджує, що мавзолей сягав у висоту шістдесяти метрів. У 1522 році мавзолей був розграбований турками. 

Піраміда Хеопса в Гізі 

Єдине диво світу, що збереглося, - це піраміда Хеопса. Фараон Хеопс задумав побудувати власну усипальню ще за життя. У столицю Мемфіс, за словами грецького історика Геродота, що жив в V ст. до н. е., зігнали до 100 тис. чоловік. Для спорудження пішло близько 30 років. Висота піраміди складає близько 147 м, а сторона основи - 230 метрів.

Категорія: Цікаво!!! | Переглядів: 1394 | Додав: admin | Теги: цікаво | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу

Пошук

Календар
«  Листопад 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Друзі сайту

Архів записів

Copyright MyCorp © 2024