irpin.at.ua
Чт, 28.03.2024, 22:51
ГоловнаРеєстраціяВхід Вітаю Вас Гость | RSS

Меню сайту

Categories
Бізнес [13]
новини бізнесу
Економіка [51]
Новини економіки
Спорт [30]
Новини спорту
Політика [84]
Новини політичного життя
Новини Приірпіння [119]
Цікаво!!! [57]
Досьє Ірпінчан [14]
Досьє Українців [6]
Досьє [7]
Нерухомість [6]
Освіта [4]
Культура [18]
Тут все, що стосуєтья подій в світі культури, причому не тільки Ірпеня, а в Ойкумені

Mini chat
100

Counter

Головна » 2008 » Листопад » 21 » Росія знову наїхала за газ
Росія знову наїхала за газ
10:52
Україні знову оголосили газову війну, пише Наталія Гриб у сьогоднішньому номері газети КоммерсантЪ.

Газпром погрожує встановити для України ціну більш ніж $ 400 за 1 тис. кубометрів газу, якщо НАК Нафтогаз України не погасить борг $ 2,4 млрд. Серйозність намірів монополії в жорсткій формі підтвердив президент Росії Дмитро Медведєв. На цей раз за діями Газпрому стоять не тільки політичні, але й економічні резони. Монополія очікує неплатежів на внутрішньому ринку і скорочення на 1,5% річного плану видобутку, тобто втрати $ 2 млрд чистого прибутку від плану. 


Учора ввечері Газпром розіслав інформагентствам заяву Олексія Міллера про те, що "при переході на ринкові відносини у сфері постачання газу на Україну ціна з 1 січня 2009 року може скласти більш ніж $ 400". Зараз ціна становить $ 179,5 за 1 тис. кубометрів. Цій заяві передувала зустріч пана Міллера із президентом Дмитром Медведєвим. Глава Газпрому доповідав про ситуацію в переговорах із Україною щодо укладення довгострокового договору про постачання газу. Згідно із проектом документу сторони повинні перейти у розрахунках за газ на ринкові ціни з 1 січня 2011 року. Однак між ними залишається одна ключова проблема. "На сьогодні не врегульовано питання боргу, - пояснив Олексій Міллер президенту .- Українці винні нам $ 2,4 млрд". 

Дмитро Медведєв заявив, що "це великі гроші для будь-якої держави і будь-якої компанії, в тому числі і Газпрому" і розпорядився повернути його будь-яким доступним законним способом. "З боргом України треба остаточно визначитися і стягнути його у добровільному порядку або у примусовому", - вимагає президент Медведєв. Україна вимог Росії не визнає. Заступник голови НАК Нафтогаз України Володимир Триколич уточнив, що борг його компанії перед трейдером RosUkrEnergo (на 50% належить Газпрому і є єдиним постачальником газу на Україну) за поставлений в цьому році газ складає "із врахуванням усіх нюансів усього лише $ 1,26-1, 27 млрд ", а перед Газпромом" ніяких боргів немає ". Але представник RosUkrEnergo Андрій Кнутов уточнив, що також накопичилася пеня за несвоєчасну оплату газу приблизно на $ 300 млн і несплата за постачання за листопад майже на $ 900 млн. 



За даними ознайомлених із ходом переговорів сторін джерел Ъ, на початку тижня Газпром запропонував Нафтогазу України погасити борг у $ 2,4 млрд шляхом заліку транзитних платежів Газпрому за 2009-2010 роки зі збереженням транзитної ставки на діючому рівні - $ 1,7 за прокачування 1 тис. кубометрів на 100 км. Однак у цьому випадку і без того дефіцитний платіжний баланс Нафтогазу позбудеться гарантованого джерела доходу. Співрозмовники Ъ запевняють, що ще в середу українці відмовилися від пропозиції Газпрому. 


Офіційний Київ не встиг вчора відреагувати на новий рівень цін, виставлений Газпромом. Вперше настільки висока ціна називалася влітку, в період чергового загострення відносин між сторонами. Із того часу неофіційно найбільш реалістичною ціною вважалася $ 230-250 за 1 тис. кубометрів. На початку листопада керівництво Газпром експорту наголошувало на тому, що ціни в Західній Європі у першому кварталі 2009 року складуть $ 360-400 за 1 тис. кубометрів. "Це означає, що ціни для України з будь-якими ринковими розрахунками не можуть перевищити $ 300-350", - зазначає директор київського Олгаз-інвесту Юрій Коровін. 

Експерти зазначають, що у ситуації фінансової кризи газова війна України і Росії матиме не тільки політичне підґрунтя - Газпром намагається компенсувати доходи, що випадають. Валерій Нестеров із Трійки Діалог вважає, що зниження видобутку в результаті невибирання газу в Росії та Європі призведе до падіння планових показників чистого прибутку із $ 34,7 млрд на 6-7%. Тобто чистий прибуток Газпрому буде менше планової на $ 2 млрд. 

Учора заступник начальника департаменту із видобутку газу, газового конденсату, нафти Газпрому Олександр Калінкін підтвердив, що монополія скорочує прогноз видобутку газу в 2008 році із планових 561 млрд кубометрів до 552-533 млрд. Причиною називається зниження попиту з боку великих промислових споживачів. Видобуток виявиться ще меншим, "якщо і в грудні буде тепло і велике невибирання газу". Валерій Нестеров уточнює, що слід врахувати і зниження попиту на газ в Європі. "Європейці набили ПСГ під зав'язку за більш низькими цінами (зараз складають близько $ 500 за 1 тис. кубометрів .- '), та їхні потреби в газі тимчасово значно нижчі планових", - пояснює аналітик. Газпром вже знизив прогноз продажів на далекому зарубіжжі із 166,8 млрд кубометрів до 161 млрд. 

Крім того, монополії загрожують неплатежі. "Міжрегіонгазу доведеться серйозно попрацювати в найближчі півроку, щоб зібрати гроші", - говорив на початку тижня заступник голови Газпрому Валерій Голубєв. Як пояснило джерело в Газпромі, поки що гроші за газ надходять, але вже ряд великих підприємств енергетики, металургії, цементної галузі повідомили, що не розрахувалися за газ в кінці листопада.

Категорія: Економіка | Переглядів: 1032 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу

Пошук

Календар
«  Листопад 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Друзі сайту

Архів записів

Copyright MyCorp © 2024