irpin.at.ua
Пт, 29.03.2024, 11:56
ГоловнаРеєстраціяВхід Вітаю Вас Гость | RSS

Меню сайту

Categories
Бізнес [13]
новини бізнесу
Економіка [51]
Новини економіки
Спорт [30]
Новини спорту
Політика [84]
Новини політичного життя
Новини Приірпіння [119]
Цікаво!!! [57]
Досьє Ірпінчан [14]
Досьє Українців [6]
Досьє [7]
Нерухомість [6]
Освіта [4]
Культура [18]
Тут все, що стосуєтья подій в світі культури, причому не тільки Ірпеня, а в Ойкумені

Mini chat
100

Counter

Головна » 2008 » Грудень » 12 » Рада заборонила банкам змінювати договори в односторонньому порядку
Рада заборонила банкам змінювати договори в односторонньому порядку
14:13
Верховна Рада України прийняла в цілому проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (щодо заборони банкам змінювати умови договору банківського вкладу і кредитного договору в односторонньому порядку) N3343, виключивши пункт 2 прикінцевих положень, в якому дія закону поширювалася на раніше укладені договори. За вказаний проект закону проголосувало 239 народних депутатів. 


Як передає кореспондент ЛІГАБізнесІнформ, представляючи законопроект, автор законодавчої ініціативи, народний депутат від НУНС Борис Тарасюк пояснив, що відповідні зміни пропонується внести до Цивільного кодексу і Закону "Про банки і банківську діяльність". Нардеп наголосив, що цей законопроект не позбавляє банки права переглядати умови договору, проте після прийняття законопроекту вони змушені будуть обґрунтовувати це в судовому порядку.


Нагадаємо, раніше Б. Тарасюк зазначав, що в умовах поглиблення світової фінансової кризи і її впливу на економіку України, поширеним стало явище зміни банками в односторонньому порядку умов кредитних договорів з клієнтами. "Тисячі позичальників отримали листи, в яких банк повідомляє про підвищення розміру процентної ставки. Вибір у таких клієнтів невеликий - або терміново погасити кредит, або платити за підвищеною відсотковою ставкою. Таким чином, банки перекладають свої фінансові проблеми на плечі своїх позичальників", - відзначив Б. Тарасюк.


Законопроект пропонує "визнати недійсними" положення вказаних договорів, якими закріпляється право банку в односторонньому порядку переглядати умови цих договорів. "Прийняття вказаного Закону сприятиме захисту прав і законних інтересів клієнтів банківських установ, дозволить захистити їх від необґрунтованого підвищення процентних ставок за кредитними договорами", - пояснив Б. Тарасюк.


У свою чергу, згідно з роз'ясненнями НБУ, зміна процентної ставки за кредитом має бути адекватною до тих подій (в тому числі і зміни облікової ставки НБУ), які мали безпосередній вплив на вартість кредитних ресурсів банку. Крім того, НБУ заявляє про необґрунтованість підвищення кредитних ставок банками і погрожує вживати заходів впливу на банківські установи і їхніх керівників.


Нагадаємо також, що раніше парламентський Комітет з питань фінансів і банківської діяльності рекомендував парламенту прийняти за основу законопроект N3343.

ЛIГАБiзнесIнформ
Інформаційне агентство
www.liga.net

Категорія: Економіка | Переглядів: 1069 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу

Пошук

Календар
«  Грудень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Друзі сайту

Архів записів

Copyright MyCorp © 2024