irpin.at.ua
Чт, 25.04.2024, 15:34
ГоловнаРеєстраціяВхід Вітаю Вас Гость | RSS

Меню сайту

Categories
Бізнес [13]
новини бізнесу
Економіка [51]
Новини економіки
Спорт [30]
Новини спорту
Політика [84]
Новини політичного життя
Новини Приірпіння [119]
Цікаво!!! [57]
Досьє Ірпінчан [14]
Досьє Українців [6]
Досьє [7]
Нерухомість [6]
Освіта [4]
Культура [18]
Тут все, що стосуєтья подій в світі культури, причому не тільки Ірпеня, а в Ойкумені

Mini chat
100

Counter

Головна » 2009 » Липень » 21 » Земельний скандал у Коцюбинському: втрутилась прокуратура
Земельний скандал у Коцюбинському: втрутилась прокуратура
15:51
http://stb.ua/newsv.php?item.28481

Ціни на землю під Києвом впали майже вдвічі одразу після того, як на телеканалі СТБ та на сайті “Української правди” вийшли матеріали про незаконний продаж землі у селищі міського типу Коцюбинське.

Усе почалося з того, що селищна рада Коцюбинського наприкінці 2008 року прийняла рішення про безкоштовну передачу у приватну власність громадянам землі, на якій розташований ліс першої категорії, але за паперами з деревною рослинністю.

Одразу ж в інтернеті з’явилися оголошення про продаж цієї землі. Однак після публікації журналістського розслідування ціна за одну сотку землі в інтернет-оголошеннях впала з 10 тисяч подекуди до 5 тисяч доларів.

В оголошенні одна людина курує продажем близько 30 гектарів зеленої зони під Києвом з приміткою: “Срочная продажа земельних участков в смт. Коцюбинское. Рядом есть лес, озеро”. Посередником продажу земель виступає фірма Prior Invest. Якщо вести переговори, то ціну можна збити і до чотирьох з половиною тисяч.

Насправді цей ліс розташований не поруч, а безпосередньо на самій землі. Селищна рада своїм рішенням змінила статус лісу, і він став просто категорією зелених насаджень.

На звернення журналістів прокуратура міста Ірпеня подала до місцевого суду позов про скасування двох рішень сільради. Одним рішенням сільрада створила вулиці посеред лісу, який їй не належав, а другим – змінила статус лісу.

Прокурор міста Ірпеня визнав, що Коцюбинська селищна рада виділила землі, які не є територією селища. Межі селища було змінено незаконно, своїм рішенням селищна рада порушила норми Земельного кодексу України, наголосив прокурор Ірпеня.

“Що може загрожувати депутатам? Фактично порушена карна справа за фактом підробки 19 заяв” - повідомляє старший помічник прокурора міста Ірпіня Роман Кимлик. Це виявили слідчі прокуратури під час перевірки заяв громадян, яким селищна рада безкоштовно надала землю у приватну власність.

Журналістське розслідування показало, що земля перебуває на території міста Києва. Київрада стверджує, що на цій території росте ліс, і він є власністю територіальної громади Києва. Більше того, цільове призначення землі дотепер незмінене, оскільки ніхто з громадян з подібними клопотаннями не звертався.

Отже, схема виглядає таким чином: сільрада надала громадянам землю, яка не входить в межі села, у “приватну власність”. І, згідно з інформацією в оголошеннях, ті, хто отримали землю, продають її гуртом, організовано.

“Реакція прокуратури на журналістське звернення є відвертим окозамилюванням і покликана лише заспокоїти громадськість”, - вважає адвокат компанії “Наталія Субота і партнери” Андрій Нечипоренко.

Він наголосив, що “прокуратура оскаржила до суду рішення, які стосуються незаконної зміни межі смт. Коцюбинське, однак не оскаржила рішення селищної ради про передачу земель, які були виділені з порушенням, фізичним особам у власність”.

З відповіді прокуратури дійсно не випливає те, що були вжиті заходи, щоб на час вирішення позову припинити будь-які операції із земельними ділянками. У таких ситуаціях це є обов’язково, інакше, поки справу буде розглянуто судом, земля змінить кілька разів власника.

“Коли суд винесе рішення у цій справі, може з’ясуватися, що це рішення нікого вже не цікавить, оскільки усю землю буде перепродано”, - попереджає Андрій Нечипоренко.

“Враховуючи положення статті 388 Цивільного кодексу України, у добросовісного набувача, який придбав землю за гроші, витребувати цю землю назад, не можна. Проте нові власники гарантовано будуть втягнуті в судову тяганину з боку держави на 10-15 років”, - додає він.

Таким чином, зауважує адвокат, “дії прокуратури є юридично нікчемними, оскільки жодним чином не зупиняють процедуру незаконної зміни статусу лісу та землі, а також подальший продаж земельних ділянок”.

“Є два варіанти: або прокуратура не розібралась у справі, або покриває організаторів та виконавців грубої підміни понять та злочинного продажу особливо цінних земель”, – припускає Андрій Нечипоренко.

Прокуратура не бере до уваги той факт, що ліс першої категорії, національне надбання, став деревною рослинністю, а потім взагалі звичайним деревним насадженням і не порушує кримінальних справ, у тому числі за самоправну зміну меж населених пунктів.

Категорія: Новини Приірпіння | Переглядів: 964 | Додав: Відкрите_коло | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу

Пошук

Календар
«  Липень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Друзі сайту

Архів записів

Copyright MyCorp © 2024