irpin.at.ua
Чт, 28.03.2024, 17:45
ГоловнаРеєстраціяВхід Вітаю Вас Гость | RSS

Меню сайту

Categories
Бізнес [13]
новини бізнесу
Економіка [51]
Новини економіки
Спорт [30]
Новини спорту
Політика [84]
Новини політичного життя
Новини Приірпіння [119]
Цікаво!!! [57]
Досьє Ірпінчан [14]
Досьє Українців [6]
Досьє [7]
Нерухомість [6]
Освіта [4]
Культура [18]
Тут все, що стосуєтья подій в світі культури, причому не тільки Ірпеня, а в Ойкумені

Mini chat
100

Counter

Головна » 2009 » Серпень » 30 » "Євровидовища" замість політики
"Євровидовища" замість політики
01:21
Тема Євро-2012 займає багато, навіть, забагато місця в сьогоднішньому інформаційному просторі України. Кожний крок на шляху до турніру виставляють як національне досягнення, кожну невдачу – як національну трагедію. Кілька разів на місяць українців годують страшилками про те, що турнір в України відберуть. Складається враження, що футбол – це наше все.

Мимоволі пригадується 2005 рік, коли вся офіційна Україна (в першу чергу Кабмін) теж жила подібною ідеєю фікс - Євробаченням. Народ роззявивши рота споживав подробиці підготовки до другосортного європейського пісенного конкурсу, тим часом політики поволі вводили Україну в стан хаосу.

Сьогодні рівень шоу на порядок вищий, проте сутність процесів незмінна – що є Євробачення-2005, що Євро-1012 в українському контексті – це видовища в давньоримському розумінні. Тобто такі, що покликані відвертати увагу плебсу від реальних проблем та допомогти тримати його у покорі. Для вітчизняного політ-бомонду набагато зручніше готувати якесь чергове «євро», аніж прикрутити гайки своїм банкірам-спекулянтам, монополістам-нафтотрейдерам та продажним суддям.

В ході підготовки до загальнонаціональних видовищ суспільство хвилюється за їх кінцевий результат, і втрачає здатність критично мислити. Так, в Україні ця антична технологія вже запрацювала. Згадаймо одну з минулорічних топових тем – проблему демонтажу торгового центру «Троїцький», що несподівано виріс напроти головного стадіону держави. Скільки було розмов у суспільстві на тему, як його звідти прибрати, проте жодного публічного запитання до влади та її силових структур про те, як він туди в обхід всіх містобудівних норм потрапив!

Ціною компенсації в 220 мільйонів гривень торговий центр таки знесли, проте ніхто з осіб, які дали дозвіл на незаконне будівництво та голосували за відповідне рішення у Київраді не поніс відповідальності: ані кримінальної, ані хоча б політичної.

Євро-2012 вже занадто освячене та сакралізоване, аби ставилися питання про економічне обґрунтування його доцільності. А варто було б їх ставити…

Пригадаймо основні претензії УЄФА до України: мовляв і комфортабельних готелів недостатньо, і пропускна спроможність аеропортів низька, стадіони та тренувальні бази погані, автобанів немає.
Українська влада вскинула руку під козирок, сказала «єсть!» і гайда виконувати забаганки європейських футбольних бюрократів – будувати, будувати й ще раз будувати.

Звичайно ж, на момент турніру затребуваність цих об’єктів інфраструктури зросте, але ж на дуже короткий термін. А далі, що з усім цим робити?
Проте, це питання вже другорядне – головне, аби численні фірми та фірмочки (неважко здогадатися чиї) отримали свої замовлення.

За законами ринку попит формує пропозицію. Навряд чи пасажиропотік аеропортів зростатиме найближчі роки. В умовах світової економічної кризи люди навіть своїми авто стали користуватися менше. Окрім того, вся Україна потребує хороших доріг, а не лише її єврофутбольна частина.

Будівництво готелів та тренувальних баз заслуговує окремої уваги. Зрозуміло, що всі роботи з цими об’єктами будуть здійснені за приватні кошти, бо об’єкти приватні. Втім, інвесторам держава забезпечила пільговий податковий режим. Тобто, розвиток чужого бізнесу здійснюється за наші з Вами панове кошти.

Нестачу інфраструктури можна було б компенсувати і без зайвих витрат: тимчасово підігнавши комфортабельні круїзні лайнери, як це планувалося в Одесі; або за допомогою аеропортів сусідніх міст, як це хотіли зробити у Дніпропетровську. Втім, ці міста за дивним збігом обставин залишилися без Євро-2012.

Останнім часом світовий футбол майже втратив риси спорту, натомість цілковито став різновидом бізнесу. Євро-2012 – це в першу чергу грандіозне освоєння бюджетних коштів. Саме за ці фінансові потоки і йде боротьба, а не за престиж держави.

Микола Єременко, політолог,
голова дискусійного клубу «Відкрите коло»

Джерело статтi: www.poslezavtra.com.ua

Прикріплення: Картинка 1
Категорія: Політика | Переглядів: 880 | Додав: Відкрите_коло | Теги: Євро-2012, кошти, Відкрите коло, Микола Єременко | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 1
1 Єйо.  
0
Таки да. Хоч би Ірпінь почухався в якомусь місці... Допоки же ці балбеси будуть займати посаду мера та інших керівників міста???...

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу

Пошук

Календар
«  Серпень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Друзі сайту

Архів записів

Copyright MyCorp © 2024