irpin.at.ua
Сб, 20.04.2024, 09:13
ГоловнаРеєстраціяВхід Вітаю Вас Гость | RSS

Меню сайту

Categories
Бізнес [13]
новини бізнесу
Економіка [51]
Новини економіки
Спорт [30]
Новини спорту
Політика [84]
Новини політичного життя
Новини Приірпіння [119]
Цікаво!!! [57]
Досьє Ірпінчан [14]
Досьє Українців [6]
Досьє [7]
Нерухомість [6]
Освіта [4]
Культура [18]
Тут все, що стосуєтья подій в світі культури, причому не тільки Ірпеня, а в Ойкумені

Mini chat
100

Counter

Головна » 2012 » Січень » 28 » ВІД КОГО ЗАСЕКРЕЧЕНИЙ ГЕНПЛАН ІРПЕНЯ ?
ВІД КОГО ЗАСЕКРЕЧЕНИЙ ГЕНПЛАН ІРПЕНЯ ?
21:44
ГЕНПЛАН ІРПЕНЯ -
секретний документ влади

Мораль повинна стати нормою життя суспільства
і, перш за все, влади
.


Коли чуємо словосполучення “генеральний план”, найперше, що спадає на думку, - це нелегальні забудови.
Саме тому ознайомитися чи то з діючим генпланом Ірпеня, чи то зі стратегією розвитку міста дуже проблематично, саме тому влада не бажає радитися з громадянами, порушуючи процесуальні норми проведення громадських слухань.
Чи має бути генплан засекреченим, чи доступним для всіх?
Генеральний план міста визначає основні напрямки міської політики щодо бажаного подальшого розвитку населеного пункту. Він розробляється проектним інститутом на замовлення міської ради. А рада має представляти інтереси громади. Оплачується робота фахівців із податків місцевих жителів. Відповідно, безпосередніми замовниками, а відтак і власниками основного містобудівного документа є мешканці міста. І саме вони, тобто ми, повинні контролювати, наскільки добросовісно виконують заплановані дії представники влади.
Відкритості цього стратегічного документу вимагає не лише громадськість, але й українське законодавство. Зокрема, активно обговорюваний Закон України “Про регулювання містобудівної діяльності” забезпечує наявність у генпланах відкритої й закритої частин (хоч і не описує їх обсяг і зміст) і зобов’язує органи місцевого самоврядування оприлюднювати відкриту частину на своїх офіційних сайтах. А Закон України “Про доступ до публічної інформації” уперше в українській практиці задекларував природний для всіх розвинутих країн принцип “засекреченою має бути інформація, а не весь документ”.
Прохання Громадської ради надати експертній групі від громадськості міста картографічну й текстову складові генерального плану для попереднього ознайомлення не пропонувало повного пакету документів. Експертній робочій групі було надано лише ескіз генплану (без опорного плану для порівняння), а сам проект було вивішено для візуального огляду тільки під час засідання робочої групи із розробниками без надання пояснювальної записки.

Висновок один: чиновники міської ради не поспішають виконувати закони.

Доступ має бути

Генеральний план міста - це офіційне рішення органу місцевого самоврядування.
Прийняття нового генплану Ірпеня, а також неможливість ознайомитися з його проектом несе в собі багато ризиків. Лише за останні десять років міська влада Ірпеня незаконно роздала під будівництво житлової і комерційної нерухомості сотні гектарів землі, яка мала абсолютно інше цільове призначення. Чим більше заглиблюватися в тему, тим більше виникає питань.
Правових підстав для засекречення містобудівної документації немає. По-перше, велику кількість екологічної інформації в генпланах, згідно з Конституцією, ніхто не може приховувати. По-друге, доступ до карт Google Maps зробив втаємничення у картографії беззмістовним.
А от причини для фактичного засекречення можна визначити доволі просто. По-перше, органи місцевого самоврядування не бажають виділити відповідні кошти з місцевих бюджетів для розробки основної містобудівної документації, адже це доволі дорога послуга. По-друге, втаємничення дозволяє місцевій владі вдало реалізовувати вигідні корпоративні й корупційні інтереси.
Генеральний план для бізнесу, і в тому числі для інвесторів, означає стабільність і можливість планувати свою роботу. Для мешканців міста, важливо все, що зазначено в генеральному плані: і екологічний стан, і паркові зони, і місця для дозвілля.
План розвитку транспортних мереж дозволяє підприємцям розраховувати свої логістичні схеми на кілька років наперед. А зони житлової забудови допомагають розрахувати підприємцям свою клієнтську базу.
Інформація, яка є в розпорядженні органів влади, в більшості випадків є доступною для всіх. Доступність генерального плану повинна бути за двома аргументами. Перший - світоглядний: цей документ є глибоко публічним за своєю суттю. Він відображає план щодо розвитку міста на найближчі 10-15 років, отже впливає на життя тисяч мешканців. Другий аргумент спирається на українське законодавство, яке вимагає відкритості генпланів.
Водночас, гриф “Для службового користування”, який знаходиться на генеральному плані, небезпідставний - його накладають на основі переліків службової інформації, розроблених Кабінетом Міністрів. Це небажання слідувати законам пояснюють низьким рівнем грамотності мешканців міста, вважають генплан таким складним документом, що давати його треба лише тим, хто в ньому розуміється. Хто розуміється, хто ні - визначають на око?
Рішення щодо купівлі нерухомості, щодо облаштування бізнесу багатьма людьми приймаються раз і на все життя. Видається логічним поцікавитися, що буде за десять років із найближчим до будинку парком і чи буде збудована нова дорога поблизу вашого кафе.
Устрій міста, заплановані забудови, зміни ландшафту - це все належить до кола інтересів членів громад.

Стратегічна ціль розвитку Ірпеня – це створення високоякісного середовища життєдіяльності населення, гармонічний і збалансований розвиток нової забудови, інженерно-транспортної структури, охорона культурної спадщини і природного ландшафту.
Зміни до генерального плану можуть вноситися не частіше ніж один раз на п’ять років. Зазвичай місцеві бюджети не передбачають фінансового забезпечення змін до генерального плану навіть на етапі його прийняття. Це означає, що робити все “правильно” треба з самого початку, відкрито і прозоро, враховуючи інтереси всієї громади міста.

28.01.2012р. Архітектор ВАЛЕРІЙ ГУМЕНЮК
ЧЛЕН НАЦІОНАЛЬНОЇ СПІЛКИ
АРХІТЕКТОРІВ УКРАЇНИ.
Прикріплення: Картинка 1
Категорія: Культура | Переглядів: 2486 | Додав: Vgumen | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу

Пошук

Календар
«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Друзі сайту

Архів записів

Copyright MyCorp © 2024