irpin.at.ua
Сб, 20.04.2024, 00:44
ГоловнаРеєстраціяВхід Вітаю Вас Гость | RSS

Меню сайту

Categories
Бізнес [13]
новини бізнесу
Економіка [51]
Новини економіки
Спорт [30]
Новини спорту
Політика [84]
Новини політичного життя
Новини Приірпіння [119]
Цікаво!!! [57]
Досьє Ірпінчан [14]
Досьє Українців [6]
Досьє [7]
Нерухомість [6]
Освіта [4]
Культура [18]
Тут все, що стосуєтья подій в світі культури, причому не тільки Ірпеня, а в Ойкумені

Mini chat
100

Counter

Головна » 2011 » Вересень » 29 » Вечір пам'яті Юрія Горліс – Горського в Ірпені.
Вечір пам'яті Юрія Горліс – Горського в Ірпені.
17:14
25 вересня в Ірпінському міському будинку культури відбувся вечір пам'яті, приурочений до 65-ої річниці загибелі борця за волю України Юрія Городянин-Лісовського (псевдо Горліс-Горський). Зала міського будинку культури зібрала близько сотні людей різного віку. Вечір розпочався показом документальної двосерійної кінострічки Романа Коваля та Олександра Домбровського про боротьбу за Самостійну Україну поручника Армії УНР, осавула 1-го куреня полку гайдамаків Холодного Яру, підпільника, політв’язня, письменника - “Юрій Горліс-Горський”.

Фільм “Юрій Горліс-Горський” – це 98 хвилин напруженої інтелектуальної праці глядача, це 98 хвилин пізнання нашої історії, наповненої щасливими та трагічними моментами. В центрі фільму – людина високого духу, хоробра до нестями, добра і лагідна до своїх, і непримирима до ворогів.
Юрій не раз чув “віддих смерті”, гарячий поцілунок кулі, крижаний панцир березневої Тиси, і зашморг на шиї. Не раз вдаряв йому в очі блиск ворожої шаблі. Побував він і в “царстві смерті” з її липким смородом гнилої крові – в застінках Єлисаветградської ЧК. Вийшов живим і з Лук’янівської в’язниці. Хоча “дід Лук’ян” рідко кого випускав зі своїх холодних рук. Вибрався живим Юрій і з тюрем Вінниці, Полтави та Херсона. З румунської та німецької в’язниць.

Без “музики небезпек” він, здається, не уявляв собі життя, відтак, не розлучався зі своїм братиком-револьвером навіть під час любовних пригод у Галичині. Юрій – неспокійний дух, для нього, казав Улас Самчук, “клімат війни те саме, що для риби вода”.

Під час презентації відбулася зустріч з автором фільму письменником, істориком, президентом історичного клубу "Холодний Яр" Романом Ковалем та презентація його нових книг. Присутні мали змогу долучитися і до древнього кобзарського мистецтва.

Звучала бандура заслуженого артиста України кобзаря Тараса Силенка.

Вечір було організовано з ініціативи голови Ірпінської міської організації Всеукраїнського об єднання "Свобода", депутата Ірпінської міської ради Богдан Мельничука.

В кінці вечора, він подякував гостям, побажав міцного козацького здоров'я, успіхів і висловив впевненість, що з під пера пана Романа вийде ще багато захоплюючих книг про визвольну боротьбу укрїнського народу проти московських зайд. А бандура пана Тараса і надалі надихатиме українців на боротьбу за повну Незалежність нашої Держави.

По завершенню, відбулася запланована традиційна зустріч депутата Ірпінської міської ради Богдана Мельничука, та помічника депутата Київської обласної ради Богдана Бенюка з виборцями Приірпіння.

Прес - служба Ірпінської міської організації "ВО" Свобода.
Категорія: Новини Приірпіння | Переглядів: 655 | Додав: irpin | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу

Пошук

Календар
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Друзі сайту

Архів записів

Copyright MyCorp © 2024