irpin.at.ua
Чт, 28.03.2024, 12:14
ГоловнаРеєстраціяВхід Вітаю Вас Гость | RSS

Меню сайту

Categories
Бізнес [13]
новини бізнесу
Економіка [51]
Новини економіки
Спорт [30]
Новини спорту
Політика [84]
Новини політичного життя
Новини Приірпіння [119]
Цікаво!!! [57]
Досьє Ірпінчан [14]
Досьє Українців [6]
Досьє [7]
Нерухомість [6]
Освіта [4]
Культура [18]
Тут все, що стосуєтья подій в світі культури, причому не тільки Ірпеня, а в Ойкумені

Mini chat
100

Counter

Головна » 2011 » Листопад » 10 » "Видобування сланцевого газу – це питання здоров'я людей та екологічної безпеки" - аналіз від ВО Свобода
"Видобування сланцевого газу – це питання здоров'я людей та екологічної безпеки" - аналіз від ВО Свобода
20:39
Нещодавно у Львові відбувся міжнародний семінар на тему видобутку сланцевого газу у Західній Україні.
Семінар організувала транснаціональна американська корпорація "Шеврон", яка зацікавлена у видобуванні сланцевого газу в Україні, зокрема на Львівщині. Семінар відбувався на високому рівні, на ньому були присутні посол США в Україні Джон Теффт, перший заступник голови Львівської обласної ради Петро Колодій, представник геологічної служби США Дон Готьє, генеральний менеджер компанії "Шеврон" з розробки родовищ у Європі, Євразії та на Середньому Сході Кен Нельсон, представник Міністерства екології та природних ресурсів Володимир Ігнащенко, представник Міністерства енергетики та вугільної промисловості України Андрій Буквич, депутати органів місцевого самоврядування Львівської та Івано-Франківської областей, а також науковці: професор Пенсильванського університету Террі Едінгер, професор Колорадського університету Метью Сура та професор Івано-Франкіського університету Олександр Петровський.

У семінарі взяла участь голова фракції ВО "Свобода" у Львівській облраді, голова комісії екології, природних ресурсів та рекреації Ірина Сех. Із нею ми розмовляємо про перспективи видобутку сланцевого газу на Львівщині та пов'язані з цим ризики.

- Чому міжнародна компанія "Шеврон" зацікавилася таким дорогим проектом як видобуток сланцевого газу?

- Сьогодні у світі спостерігається тенденція пошуку альтернативних джерел енергії та альтернативного видобутку вуглеводнів. Зрозуміло, що поклади природного газу у світі вичерпуються, а за відсутності суттєвої конкуренції на газовому ринку такі гіганти як "Газпром" диктують свої умови Україні та іншим країнам Європи. Завдяки технологіям видобутку сланцевого газу США вдалося у 2009 році знизити ціну на газ на внутрішньому ринку з 230 до 130 доларів, випередити Росію за сукупним обсягом видобування газу та скоротити у 2010 році частку російського "Газпрому" на газовому ринку ЄС з 25 до 23 %. Американські компанії розуміють потенціал сланцевих родовищ, тому, маючи відповідні технології та фінансові ресурси, шукають нові неосвоєні поклади, як наприклад, в Україні. Проводячи такий семінар, компанія "Шеврон" намагалася позиціонувати себе як потенційного інвестора та пролобіювати потенційний тендер на розробку надр у Західній Україні. Також "Шеврон" прозондувала грунт на предмет погодження клопотань з органами місцевого самоврядування про надання надр у користування з метою геологічного вивчення і розробки корисних копалин згідно із Законом України "Про надра".

- Якими є запаси сланцевого газу в Україні та на Львівщині зокрема?

- Вважається, що поклади сланцевого газу в Україні найбільші в Європі. За різними оцінками експертів, потенційні запаси сланцевого газу становлять від 2 до 30 трлн. куб. м. Найбільш перспективними для розробки вважаються родовища сланцевого газу у Донецькій, Дніпропетровській, Тернопільській, Івано-Франківській та Львівській областях. Якщо говорити детально про наш західний регіон, то ще за австрійських часів дослідження показали, що значні запаси сланців у Карпатському регіоні. За припущенням Міністерства охорони навколишнього середовища, у Львівській області на території 9 районів (так званій Олеській площі) запаси сланцевого газу становлять щонайменше 100 мільярдів метрів кубічних. Втім, навіть такі припущення робити завчасно, адже на території України ще не проводилися жодні розвідувальні роботи з метою оцінки перспектив родовищ сланцевого газу.

- Чим сланцевий газ відрізняється від природного та як його видобувають?

- На відміну від природного газу, сланець - це гірська порода, в невеличких кишенях якої міститься до 10 % горючої частини. Цей газ є ідентичним за складом до природного газу. Видобувається він зі сланцевих порід за технологією не вертикального, а горизонтального буріння та гідророзриву пласту. Технологія гідророзриву пласту є достатньо молодою – її розроблено у США наприкінці 1940-их років, а активно застосовувати її почали з 1960-их років. Метод полягає у наступному: до сланцевої породи, яка зазвичай залягає на глибині від 2 до 3 кілометрів, бурять вертикальну свердловину, яка згодом загинається і перетворюється на горизонтальну з тим, щоб максимально охопити весь газоносний пласт. У неї під високим тиском впорскуються мільйони тон води, піску та хімікатів. Тиск подрібнює сланець та відкриває тріщини уздовж бічного горизонтального стовбуру свердловини, що уможливлює вільний витік газу з неї.

- Чи є безпечним видобуток сланцевого газу методом гідророзриву пласту?

- Взагалі-то вплив розробки та експлуатації свердловин сланцевого газу не є вивченим до кінця. Природно, що на семінарі представники компанії "Шеврон" переконували у абсолютній безпеці буріння та гідророзриві пласту. Вони говорили про свій досвід у цій справі та показували красиві малюнки. Як вагомий аргумент, вони наводили статистику, що орган охорони та раціонального використання підземних вод GWPC, асоціація державних регулюючих органів та зацікавлених сторін вивчали екологічні ризики гідравлічного розриву і виявили лише одну проблему на 10 000 розглянутих свердловин газу вугільних родовищ, яка зрештою не мала стосунку до гідравлічного розриву, а Агенція з охорони навколишнього середовища (EPA) завершила свої дослідження щодо безпеки технології гідравлічного розриву у 2004 році і ніби теж суттєвих екологічних ризиків не ідентифікувала. Втім не все так гладко, як це нам подали спеціалісти компанії "Шеврон".

Перше, що мене збентежило під час вивчення цього питання, це інформація про те, що сенат Франції на законодавчому рівні відмовився від методу видобутку корисних копалин за допомогою технології "гідророзриву пласту", що використовується при видобутку газу зі сланцю. І коли я почала глибше досліджувати це питання, то виявила ще інші підводні течії. Наприклад, існує потенційна небезпека забруднення грунтових та питних вод. Якими би передовими не були методи укріплення стінок свердловини, все ж урядові агенції в кількох штатах США задокументували близько 1000 випадків забруднення води біля місць газобуріння. У 2010 році у цій же країні вийшов документальний фільм, знятий режисером Джошом Фоксом, про вплив буріння газових свердловин на місцевих жителів. Автор зафільмував десятки випадків у різних містечках США, де після буріння свердловини погіршувалася якість води, що спричинювало захворювання людей, у багатьох випадках вода з-під крану набувала властивості горіти.

- Ви зазначили, що під час гідравлічного розриву пласту застосовуються хімікати…

- У самих США гостро стоїть питання оприлюднення переліку хімічних речовин, які залучаються до утворення гідравлічної суміші під час розробки покладів, оскільки часто під час гідроудару компанії використовують як відомі речовини, які можна ідентифікувати, так і невідомі, що є запатентованими і становлять комерційну таємницю. Відповідно вплив останніх речовин взагалі недосліджений на навколишнє середовище та здоров'я людини. Варто зазначити, що у 2005 році був підписаний так званий енергетичний пакт Буша-Чейні, що звільнив компанії від оприлюднення хімікатів, які використовуються у рідині для гідророзриву і таким чином зробив шпарину у їхньому законі про безпечну питну воду. У 2011 році комітет з енергетики та підприємництва Палати представників Конгресу США довів до відома громадськості список хімічних речовин, які використовувалися під час технології гідророзриву пласту з 2005 по 2009 рік. Деякі з хімікатів є канцерогенні, деякі токсичні, або нейротоксичні. Наприклад: бензол – викликає рак, недостатність кісткового мозку, нафталін та формальдегід – канцерогени, етиленгліколь (антифриз) - нейротоксин, спричиняє смерть, метанол – високотоксичний, борна кислота – викликає ураження нирок, смерть, бутоксіетанол – спричиняє гемоліз. Власне, величезною проблемою є утилізація таких речовин, адже значна кількість таких речовин після операції гідророзриву залишається у свердловині, тобто у землі, частина випомповуються назад і повинні бути утилізовані. Тобто, для безпечного добування сланцевого газу необхідна розвинута інфраструктура утилізації відпрацьованої технічної рідини та технічної породи, яка на цей момент в Україні відсутня.

- Який вплив може спричинити видобуток сланцевого газу на екосистему в регіоні?

- Окрім забруднення грунтових та питних вод, існує потенційна небезпека мініземлетрусів та повеней! Саме це зазначив у своєму виступі на семінарі представник геологічної служби США Дон Готьє. Зокрема, він навів приклад штату Арканзас, де відбувся землетрус 4,7 балів за шкалою Ріхтера, спричинений гідроударами. Територією регіону проходить головний європейський вододіл басейнів Чорного та Балтійського морів, що спричиняє те, що на Львівщині гостро постає проблема водопостачання. Наша область є одним з найнезабезпеченіших регіонів України за кількістю води на душу населення. Уявіть собі лише, що, запомпувавши тисячі тонн хімікатів під землю, компанії за кілька десятків років залишать цю територію як бомбу сповільненої дії, адже процеси, породжені вертикальним бурінням і гідророзривом пласту, недосліджені до кінця і невідомо, чи вони можуть бути контрольованими людьми.

- Що каже українське законодавство про видобуток сланцевого газу?

- В Україні зовсім не напрацьовано законодавство у галузі розробки сланцевого газу. Все це має бути комплексно, оскільки розробка сланцевого газу зачіпає різні питання, як екологічні, так і соціальні та комунальні. Наприклад, для запомповування технічної рідини необхідна велика кількість води. Вантажівки, які перевозять воду, здійснюють дуже велику кількість перевезень, що нищить асфальтне покриття. Тому в США, у деяких регіонах передбачена компенсація - місцевій громаді дають 20000 доларів за кожну свердловину на розвиток інфраструктури та благоустрій. Спеціалісти компанії "Шеврон" напрацьовують зараз "сланцеве" законодавство. Професор Колорадського університету Метью Сура розповів на семінарі про конкретну дату подання напрацювань у галузі видобутку сланцевого газу - до 1 лютого 2012 року буде подано матеріали на розгляд Кабінету Міністрів та Верховної Ради з метою обговорення та поправок.

- То ж чи є економічною панацеєю видобуток сланцевого газу в Україні?

- Центральна влада піднесла нам можливість видобутку сланцевого газу в Україні як економічне диво. Мовляв, подивіться на США. Там сланцевий газ видобувається роками, і вони вже забезпечують свої потреби у газі власними силами. Щоправда, як на мене, у нашому випадку суттєво оминається питання екологічної безпеки. На семінарі було помітно, як нервували представники компанії "Шеврон" та наші високопоставлені чиновники, коли їм ставили незручні питання щодо безпеки грунтових та питних вод. Професор Тедді Едінгер навіть пожартував, що у його рідному штаті Пенсильванія випадки забруднення питних вод метаном не можуть враховуватися, оскільки "люди п'ють воду з метаном ще з доісторичних часів".

На моє переконання, здоров'я людей, безпека довкілля є найбільшими цінностями, тому підходити до питання розробки сланцевого газу слід надзвичайно обережно і лише після належних досліджень.

Прес-служба Ірпінської міської організації ВО "Свобода".
Категорія: Цікаво!!! | Переглядів: 1042 | Додав: irpin | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу

Пошук

Календар
«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Друзі сайту

Архів записів

Copyright MyCorp © 2024