irpin.at.ua
Чт, 28.03.2024, 13:33
ГоловнаРеєстраціяВхід Вітаю Вас Гость | RSS

Меню сайту

Categories
Бізнес [13]
новини бізнесу
Економіка [51]
Новини економіки
Спорт [30]
Новини спорту
Політика [84]
Новини політичного життя
Новини Приірпіння [119]
Цікаво!!! [57]
Досьє Ірпінчан [14]
Досьє Українців [6]
Досьє [7]
Нерухомість [6]
Освіта [4]
Культура [18]
Тут все, що стосуєтья подій в світі культури, причому не тільки Ірпеня, а в Ойкумені

Mini chat
100

Counter

Головна » 2012 » Квітень » 17 » Американський бізнес в українському виконанні.
Американський бізнес в українському виконанні.
19:19
Американська енергетична корпорація «AES Україна» приватизувавши «Київобленерго» та «Рівнеобленерго», дозволила нашим співвітчизникам, які там працюють, вести бізнес самостійно, але без ущемлення економічних інтересів акціонерів – одержання максимальних щомісячних прибутків. Українці швидко зміркували: треба негайно перейти у розрахунках за спожиту електроенергію з розрахункової книжки на рахунки енергопостачальника.

При цьому позбавили споживачів можливості щомісяця самостійно знімати показники електролічильників та визначати розмір плати (суму) за розрахунковий період, яким згідно з Правилами користування електричною енергією для населення (ПКЕЕН), затвердженими Постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 1999 року «1357, є календарний місяць (п. 20 ПКЕЕН). З того часу енергопостачальник щомісяця сам визначає, яку суму споживач мусить сплатити у певному місяці, незалежно від обсягу спожитої електроенергії. Зрозуміло, що за такого способу щомісячних нарахувань плати енергопостачальник завжди отримує надприбуток, оскільки споживач за фактично спожиту (за лічильником) електроенергію мав би сплачувати значно менші кошти (!).

Друге нововведення українців – послідовне введення в дію п’яти форм рахунків (платіжного документа), які не тільки не відповідають вимогам ч. 4 ст. 32 Закону «Про житлово-комунальні послуги», але своїми складнощами приводять споживачів, навіть з вищою освітою, в глибокий шок (!). Але споживачі платять, не знаючи за що, бо на рахунках зазначено: «Виправленню не підлягає. У разі несплати рахунку вживаються заходи по припиненню електропостачання» (до 2004 року) або «рахунок потрібно сплатити до…» (зазначена дата) – дотепер.

Проте сплачує споживач ці рахунки своєчасно і в повному обсязі, але у кожному наступному рахунку першим рядком зазначається: «Сума до сплати з попереднього рахунку» (з 2006 року – дотепер!).
З 2011 року енергопостачальником започатковано ще одне нововведення: «Рекомендована сума до сплати, грн.» – сума зазначається видумуванням, скільки він бажає (!).
З часу приватизації цих обленерго енергопостачальник з метою стягнення зі споживачів значно більшої плати ретельно «вдосконалює» електролічильники. Вперше – шляхом заміни їх на ті, що швидше «крутяться», вдруге – заміни «швидких» на електронні, які рахують навіть заземлення будь-яких електроприладів споживачів. Ефект від останніх колосальний.
Одночасно посадові особи енергопостачальника подумали й про своє збагачення – за рахунок премій. Чим більше штрафів накладено на споживачів, тим більше премій отримують вони.
Заради власного «добробуту» наші співвітчизники почали створювати «підстави» для накладання штрафу: в одного зробили «отвір» на лічильнику, в іншого на горищі «знайшли» якесь відгалуження, що можна вважати «крадіжкою» електроенергії. Складається акт чи протокол про адміністративне правопорушення, яке за законом має розглядатися адміністративними комісіями виконавчих комітетів відповідних рад депутатів. Але вони самі створили свої «трійки», викликають «правопорушників» і, привласнюючи повноваження адмінкомісій, протиправно, без будь-яких доказів щодо крадіжки електроенергії, вручають «штрафні» рахунки, суми штрафу в яких завжди перебільшують ті, що передбачені законом.
«Київобленерго» так ухопилась за своє збагачення, що вже не визнає закони України, зокрема «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Воно замість забезпечення гарантій соціального захисту, встановлених державою для учасників бойових дій (ст. 12), для інвалідів війни (ст. 13), для учасників війни (ст. 14), не надає цим категоріям громадян ніяких пільг на 75 кВт/год. на місяць, незаконно та протиправно стягує з них щомісяця «живі гроші» за максимальним тарифом (?!). Згадане обленерго, порушуючи вимоги ст. 124 Конституції України, не виконує й судові рішення, якими захищено державні гарантії для ветеранів війни.

То як же нам захиститися від такого бізнесу?

По-перше, споживачі електроенергії мають знати, що за п. 19 правил (ПКЕЕН) «розрахунки населення за спожиту електричну енергію здійснюються за діючими тарифами (цінами) для населення на підставі показань приладів обліку», тобто лише за фактично спожиту електроенергію; за п.20 Правил «розрахунковим періодом для встановлення розміру оплати спожитої електричної енергії є календарний місяць». Плата вноситься не пізніше 10 числа наступного місяця». За п. 21 Правил «знімання показань приладів обліку проводиться споживачем щомісяця».

По-друге, споживачі мають діяти лише таким чином:
1. Самостійно знімати 1 числа кожного місяця показання свого електролічильника і записувати їх (вести щомісячний облік спожитої електроенергії) у журнал (зошит або аркуш упродовж року).
2. Отримати в Ірпінському районному підрозділі (РЕМі) «Київобленерго» (на вул. 2 Північний тупик, буд. 2), «Розрахункову книжку» і новий договір, в якому має бути зазначено вашу «пільгу» та варіант 2 (другий) щодо сплати спожитої електроенергії за розрахунковою книжкою.
Книжки видаються за вашою заявою з посиланням на Наказ «Київобленерго» від 10.11.2009 р. №756.
3. Якщо ви не бажаєте розрахуватися за розрахунковою книжкою, вас влаштовують шахрайські рахунки енергопостачальника, тоді виправляйте їх відповідно до вимог пунктів 19-21 Правил (ПКЕЕН) та сплачуйте лише фактично спожиті кіловатгодини за показаннями вашого електролічильника.
4. Не залишайте жодного порушення енергопостачальником ваших, як споживача і сторони в договорі, укладеного між вами, прав.

Письмові скарги на порушення, з додатком доказів, якими ви обґрунтували скаргу, направляйте на адресу Національної комісії регулювання електроенергетики України (НКРЕ) або її голови – Сергія Михайловича Тітенка: 03680, м. Київ-680, вул. Смоленська, 19; тел. (044) 454-48-27.

Згідно зі ст. 12 Закону України «Про електроенергетику» до повноважень НКРЕ входить «Захист прав споживачів електричної і теплової енергії». Постановами НКРЕ від 16.07.2009 року №836 та від 03.06.2010 року №668 «Київобленерго» було оштрафовано двічі по 20 тис. грн. саме за порушення прав споживачів електроенергії.

Микола Ноженко,
заступник голови ІРГО «Самозахист»,
заслужений правозахисник Київщини.
Категорія: Економіка | Переглядів: 3692 | Додав: irpin | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 1
1 Вася  
0
Завтра 26.04 громадою Приірпіння, відбудеться пікетування 29-ї сесії Ірпінської міської ради за адресою м. Ірпінь вул.Шевченка,2а.

Менше року знадобилось Ірпінським очільникам задля перетворення органу місцевого самоврядування в «Машину для Визискування Власної Вигоди». Непрозорість та «підкилимність» в діяльності «слуг народу» вже завдали неповоротної шкоди екосистемі Київщини.

Приєднуйтесь всі небайдужі!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу

Пошук

Календар
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Друзі сайту

Архів записів

Copyright MyCorp © 2024