irpin.at.ua
Сб, 20.04.2024, 02:17
ГоловнаРеєстраціяВхід Вітаю Вас Гость | RSS

Меню сайту

Categories
Бізнес [13]
новини бізнесу
Економіка [51]
Новини економіки
Спорт [30]
Новини спорту
Політика [84]
Новини політичного життя
Новини Приірпіння [119]
Цікаво!!! [57]
Досьє Ірпінчан [14]
Досьє Українців [6]
Досьє [7]
Нерухомість [6]
Освіта [4]
Культура [18]
Тут все, що стосуєтья подій в світі культури, причому не тільки Ірпеня, а в Ойкумені

Mini chat
100

Counter

Головна » 2009 » Жовтень » 31 » Хеловін – свято не наше?
Хеловін – свято не наше?
18:35
Сучасний Хеловін з’явився як результат змішування різних традицій, культур і обрядів, що в США, країні емігрантів, відбувається постійно. Походить свято начебто від давніх кельтів, які відзначали прихід нового року 1 листопада. Фестиваль, який влаштовували напередодні, символізував завершення сіль-ськогосподарських робіт і початок зими, яка практично в усіх народів асоціювалася зі смертю. Вважалося, що 31 жовтня мертві повертаються на землю, щоб оцінити справи своїх живих нащадків.

У цей день кельтські жерці-друїди передбачали майбутнє. А простий народ, який вірив, подібно до нас, що як зустрінеш новий рік, так його і проведеш, завзято веселився. У маскарадні костюми одягалися, щоби обманути злих духів, які могли накликати нещастя. А щоби догодити добрим духам предків, на порогах домівок виставляли їжу. Потім, після завоювання Галлії римськими легіонами, до традицій свята додалися елементи ще однієї язичницької релігії, котра вельми шанувала нестримні ритуальні веселощі. А згодом християнська церква мудро пристосувала давні традиції до своїх канонів. Так, приміром, звичай залишати духам їжу трансформувався у пригощання бідних та дітей. Вважається, що звичай «трік-о-тріт» народився саме в Америці. Діти, одягнуті в карнавальні костюми, стукають у двері чужих домівок і вимагають частування – цукерок, солодощів. Якщо господарі відмовляють, діти можуть помститися: раніше було заведено закидати негостинний дім яйцями, сучасний же звичай більш гігієнічний – кидати розгорнутий туалетний папір.

Нічого незвичного для нас у цих дитячих «рейдах» також немає: наші діти ходять колядувати і сіяти на зимові свята. І хоч українська традиція вимагає виконання хоч якоїсь дії, останнім часом вона відчутно «американізувалася»: спів або віншування наші колядники та посівальники практично ігнорують, перетворившись просто на прохачів. Ось тільки цукерка нашу дитину хтозна чи задовольнить.

Найголовніший хеловінський символ – гарбуз зі свічкою – походить із ірландського фольклору. А саме з легенди про скупого Джека, який двічі обманув чорта, та ще й примусив заприсягтися, що той не завдасть йому шкоди. Коли Джек помер, Бог відмовився приймати на небо душу скупердяя і відіслав її назад на землю. Однак змилосердився і дав Джекові палаючі вуглини замість очей, щоби він відганяв диявола. Цікаво, що в Ірландії, а надто за давніх часів, гарбузів не вирощували, тож перші страхітливі обличчя Джека вирізали з картоплі, яблук. А вже після еміграції до США переконалися, що гарбуз для цього підходить найкраще.

Як відзначати Хеловін по-українськи

- У жодному разі не ходити по хатах за цукерками і не посилати дітей. Винятком може бути хіба що та домівка, в якій на підвіконні виставлено гарбуз із «підсвіткою». Там вас, можливо, зрозуміють.

- Якщо дуже хочеться, можна влаштувати костюмовану вечірку. Але на вулицю в страхітливих костюмах краще не виходити – ризикуєте закінчити вечір спілкуванням із «органами».

- Вирізати вдома «Джека» з гарбуза, дивитися фільми жахів, розповідати одне одному страшні історії, зігріваючись грогом чи глінтвейном, вам ніхто не заборонить.

http://www.molbuk.cv.ua

Прикріплення: Картинка 1
Категорія: Цікаво!!! | Переглядів: 1273 | Додав: Відкрите_коло | Теги: хеловін | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу

Пошук

Календар
«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Друзі сайту

Архів записів

Copyright MyCorp © 2024